Här är guiden som gör dig till en ”topprejtad” bloggare på mindre tid än det tar dig att hitta gott kaffe på Mdh.

En av mina allra heligaste kor är rubriken. Där akademikern gärna vill braska på med en lång (och informativ men ofta väldigt trist) rubrik är bloggskribenten mer inriktad på klick dvs. att attrahera läsare att klicka sig vidare från rubriken in på blogginlägget. För att gemene akademiker inte ska få alltför ont i magen av att skapa en rubrik som attraherar framför informerar ska rubriken följas av en ingress. Ingressen skrivs med rubrik 4. Eftersom ingressen kommer att synas tillsammans med rubriken och skall få läsaren intresserad kan den därför få vara informativ så till vida att den berör ämnesinnehållet, men försök att inte tänka abstract utan mer tweet – alltså 140 tecken.

Mellan rubrik och ingress kommer det att finnas en bild. Jag väljer att kalla den dragarbild för det gjorde man på min tid i tidningsbranschen. Den heter säkert något annat i bloggosfären men det bryr vi oss inte om. Det vi bryr oss om är däremot att bilden tillsammans med rubrik och ingress kommer att agera klickmagnet (eller motsatsen). Vi behöver därför välja bild med omsorg och helst ser vi en bild som ni tagit själva. Simon lär er självklart allt om hur man fotar (efter att ha filmat UKKs utbildningsdag känner jag mig fullärd, men ni andra kanske behöver en duvning). Om man väljer vlogg (vilket är både modernt och kul) framför blogg ersätter filmen dragarbilden. Filmen bör dock publiceras med en förklarande text.

Kort och koncist är genialt och vist

Brödtexten är ni fria att själva skapa – utifrån bloggens huvudteman instruktion eller inspiration och några korta förhållningsregler:

  1. Tänk på blodomloppet. Syftet är textens hjärta och är därmed det som håller hela maskineriet igång. Det måste löpa som ett blodomlopp genom hela texten.
  2. Kill your darlings. Har det inte med syftet att göra ska det bort ur texten. Det är ovidkommande hur bra det är. Tänk också på att inte upprepa dig, bli övertydlig eller långrandig utan säg det du ska säga så att det får plats på en A4. Ja, det finns undantag från den regeln men använd det med måtta och andakt; kort och koncist är genialiskt och vist.
  3. Styckeindela inte hur som helst men tvärtemot vad som annars förordas kan en bloggtext med fördel innehålla fler och kortare stycken. Styckeindelning kan, förutom att ge chansen att låta läsaren vila och skifta fokus, användas som stilistisk effekt i en blogg för att till exempel lyfta fram något. Om du till nöds vill veta mer så läs här.
  4. Ett annat sätt att lyfta fram något är citatfunktionen. Vi vill att ni använder den i era blogginlägg för att ytterligare intressera läsaren, eller peka på något extra viktigt i texten. Akademikern bör alltså observera att citatet här inte i första har samma retoriska funktion som i den akademiska texten.
  5. Avsluta gärna ett inspirationsinlägg med ett par frågor för diskussion. Se gärna Svedalas förstelärarbloggar för inspiration (tack Åsa för det!).
  6. Tagga upp!

 

Sådärja. Nu är du färdig att påbörja ditt första blogginlägg. Och kom ihåg: Flest likes innan döden vinner!

Share: